И ове године наши ученици имали су прилику да учествују на зимском кампу и обуци скијања који се реализују сваке године на Копаонику у марту месецу у трајању од седам дана. Ученици кроз зимски камп остварују многе бенефите:

• Скијање је изврстан облик вежбања који може побољшати физичку кондицију, снагу мишића, равнотежу и координацију. Ове физичке активности могу помоћи у јачању мишића и зглобова, што може бити посебно корисно за децу са сметњама у моторичком развоју.
• Усвајање нових вештина помаже ученицима да изграде самопоуздање. Када деца са сметњама у развоју успешно науче да скијају, то може ојачати њихово самопоштовање и осећај сопствених способности.
• Скијање пружа прилику деци да се друже и интегришу са другом децом и одраслима на планини и током боравка у ски центру. Ово побољшава и развија њихове социјалне вештине, омогућавајући им да стварају нова пријатељства и развијају односе са другима.
• Скијање такође пружа богато искуство сензорне интеграције. Различити сензорни стимуланси попут осећаја ветра, снега и покрета током скијања могу помоћи у стимулацији чула и олакшавају сензорну обраду.
• Скијање је такође изазовно, али успешно савладавање тих изазова може научити децу важним вештинама превазилажења препрека и решавања проблема. Ово може бити посебно корисно за децу која се суочавају са разним изазовима у свакодневном животу.

Уз одговарајућу подршку и прилагођавање, скијање је изузетно корисно искуство за децу са сметњама у развоју, пружајући им прилику за забаву, активност и развој различитих вештина.

До наредне године! 🎿⛷️