Светска здравствена организација усвојила је 2020. године Глобалну стратегију за елиминацију карцинома грлића материце као јавноздравственог изазова, у којој је изнела нове препоруке за све три области кључне за смањење и елиминацију овог обољења:

1. Примарну превенцију – ефикасном ХПВ вакцином
2. Скрининг грлића материце – високо поузданим тестовима
3. Лечење и палијативну здравствену заштиту за инвазивне облике карцинома.

Kарцином грлића материце је водећи узрок смртности у популацији жена a имајући у виду да се Србија и даље налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце у Европи, започета је вакцинација девојчица и дечака узраста од 9 до 19 година препорученом ХПВ вакцином у домовима здравља о трошку државе.

Истовремено је покренута јавноздравствена кампања „Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ” уз подршку Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у оквиру које је планирана реализација здравственопромотивних активности, пре свега едукације родитеља и старатеља о значају, ефикасности и безбедности ХПВ вакцине у основним и средњим школама.

То је прича о нашем здрављу и будућности наше деце! 
(текст преузет са сајта https://hpvinfo.rs где можете пронаћи још корисних информација)

Хумани папилома вируси (ХПВ) су велика група вируса са више различитих типова, који могу да проузрокују разна обољења. ХПВ инфекција се јавља веома често и већина мушкараца и жена током живота дође у контакт са бар једним типом хуманог папилома вируса.
Овај вирус се лако преноси контактом преко коже/слузокоже заражене особе, а већина људи и не зна да има ХПВ у организму.

ХПВ инфекција може да буде веома озбиљна. Чак у 99,7 % случајева рака грлића материце постоји ХПВ инфекција, која представља и најчешћи узрок појаве рака усне дупље и ждрела. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, током 2020. године у Србији је од рака грлића материце оболело 1.087 жена, док су 453 жене нажалост преминуле. Око 200 мушкараца у Србији сваке године оболи од карцинома повезаних са ХПВ инфекцијом, а око 80 њих изгуби живот. Зато није време да седимо скрштених руку јер решење постоји.

ХПВ вакцина спречава инфекцију одређеним типовима ХПВ. У преко (90 %) случајева ХПВ вакцина спречава настанак рака грлића материце, а истраживања су показала и високу ефикасност (преко 90%) у заштити од добијања гениталних кондилома, као и других карцинома аногениталне регије.

ХПВ вакцина је ефикасна и безбедна, а први пут је дата 2006. године. Од тада до данас спроведено је преко 100 студија са више од милион учесника које су потврдиле њену безбедност и ефикасност. До сада је широм света дато више од 500 милиона доза вакцина и показало се да је организована имунизација најефикаснији начин заштите становништва од ХПВ инфекције.

Вакцинација са две дозе ХПВ вакцине препоручује се девојчицама и дечацима од навршених 9 до навршених 14 година живота и даје се у две дозе са размаком од шест месеци. Вакцина је бесплатна и може да се добије у свим домовима здравља широм Србије од јуна 2022. године. 

Вакцинацијом се ствара бољи имунитет у детињству, који ће се супротставити инфекцији насталој касније током живота. ХПВ вакцина препоручује се и дечацима. Помаже у превенцији ХПВ инфекције која код мушкараца може довести до рака завршног дела дебелог црева, ждрела, пениса и гениталних кондилома. 

У фотографијама изнад чланка налазе се одабрани исечци из Брошуре намењене родитељима, а комплетну Брошуру можете погледати кликом на линк – БРОШУРА – Водич за родитеље: заједно против рака грлића материце