Шта је нови корона вирус, како се преноси и који су симптоми?

Корона вирус COVID-19 је нови вирус повезан са истом породицом вируса као што су тешки акутни респираторни синдром (САРС) и неке врсте прехлада. Преноси се директним контактом са респираторним капљицама заражене особе (настаје кашљањем и кијањем) и додиривањем површина које су контаминиране вирусом. Корона вирус COVID-19 може преживети на површини неколико сати, али га једноставна дезинфекциона средства могу убити.
Симптоми могу бити повишена температура, јак бол у грлу, кашаљ и недостатак даха. У тежим случајевима инфекција може изазвати упалу плућа или отежано дисање. Ређе болест може бити фатална. Ови симптоми су слични грипу или прехлади те је зато тестирање неопходно да би се утврдило да ли неко заиста има COVID-19.

Основне мере предострожности које свакодневно треба предузимати како бисте избегли инфекцију корона вирусом:

– Често перите руке сапуном и топлом водом у трајању од најмање 20 секунди.

– Након сваког прања руку, добро их осушите папирним убрусима и исте баците у канту за отпатке са поклопцем.

– У потпуности избегавајте додиривање лица неопраним рукама, посебно пределе око уста, носа и очију.

– Када кашљете или кијате уста и нос треба прекрити унутрашњом страном лакта или папирном марамицом или убрусом. Папирни убрус или марамицу одмах баците у канту за отпатке и обавезно оперите руке.

– Избегавајте руковање, грљење и љубљење приликом поздрављања са пријатељима или породицом.

– Са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање два метра. Исто одстојање држите од људи када сте на отвореном.

– У куповину идите само када је то неопходно. Направите списак намирница које ће задовољити Ваше потребе за период од неколико дана, пажљиво испланирајте и понесите списак по коме ћете куповати. 

– У продавници ћете вероватно стајати у реду, јер је број купаца који су у продавници у исто време ограничен. У реду држите одстојање од најмање два метра, исте препоруке држите се и када уђете у продавницу. 

– Када кренете у куповину обавезно ставите маску и рукавице. Не додирујте производе које нећете купити већ само оне које сте планирали за куповину тог дана.

– Након доласка кући, оставите кесе/торбе са намирницама испред врата, скините одећу и обућу коју сте носили и изнесите на отворено да се проветри или убаците у веш машину, обућу дезинфикујте алкохолом и оставите напољу. Пажљиво скините маску повлачењем еластичних тракица иза ушију, баците у затворену корпу за отпатке, затим скините рукавице и такође баците. Добро оперите руке сапуном и топлом водом! Дезинфикујте алкохолом сваки артикал који сте дониели из продавнице а воће и поврће потопите у раствор воде и соде-бикарбоне (натријум хлорид).

– Избегавајте блиске контакте са особама које имају повишену температуру, кијају или кашљу.

– Избегавајте окупљања са већим бројем људи у затвореном простору где постоји ризик од заразе капљичним путем, кијањем или кашљањем.

– Не размењујте храну са члановима породице и пријатељима и не користите исте чаше и флашице за воду.

– Редовно проветравајте просторије у којима боравите, неколико пута дневно у кратким интервалима.

– Чешће дезинфикујте просторије Вашег дома: подове, столове, кваке на вратима, славине, купатило, кухињу. Најбоље је то радити раствором 70% алкохола. Након дезинфекције куће обавезно оперите руке сапуном и топлом водом.

– Користите чисту гардеробу сваки дан, постељину мењајте чешће и проветравајте је свакодневно.

– Не узимајте никакве лекове на своју руку! Не постоји доказано дејство било ког лека на спречавање заразе новим вирусом корона. 

 

И најважније за крај:

ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ!!!

На тај начин чувате себе и све људе око себе, чувате лекаре којима је тешко да свакодневно лече све већи број заражених. Уколико останемо код куће вирус неће моћи да се шири и епидемија ће проћи много брже! 

 

ЗА ЗАПОСЛЕНЕ: 

– Одржавајте редован контакт са ученицима, родитељима или другим законским заступницима у циљу информисања о њиховом здравственом стању, али и пласирању наставних и васпитних материјала, као и праћењу напредовања. 

– Препоручити родитељима ученика да приликом извођења деце ван куће избегавају већа окупљања, боравак у затвореним просторијама са пуно људи, прославе, рођендане и сличне активности, те да се придржавају свих овде препоручених мера током боравка ученика код куће.

– У оквиру наставних и ваннаставних активности планирати васпитно-здравствене теме које се односе на упознавање са путевима вирусних инфекција и информисања.