Благо и сунчано суботње преподне чланови еко-патроле су провели у акцији пошумљавањаспроведеној у три образовно-васпитне установе Умке: ПУ „Цврчак“, ОШ „Доситеј Обрадовић“, ШОСО са домом „Свети Сава“. Дворишта ових установа су на бригу и негу добила по десетак младица храста. Деца и одраслиУмке, дали су свој допринос идеји здраве и одрживе будућности кроз дружење, смех, садњу, размену искустава и, на крају, чајанку у трпезарији наше школе.

Извод из говора на дешавању:
Данас по ко зна који пут „слећемо на месец“ – чинимо мали корак за наше три установе, али велики за угрожену планету. Свако дрво које икада посадимо, чини део светског шумског газдинства – „фабрике“ кисеоника. Чином садње ових младица храста – симбола словенства –доприносимо билансу производње ваздуха који удишемо. Дозволимо храсту да се представи:
У току једног сата, ја за тебе створим 1200 литара кисеоника, иако ти од тога искористиш само 30. Сваког дана произведем кисеоника за 64 особе. У току једне годинеапсорбујем угљен-диоксида колико твој ауто произведе да би прешао 40 000 километара. Кроз себе, као филтер, годишње пропустим загађеног ваздуха толико дапрочистим ваздух од 30 килограма, по тебе штетних материја. Верујем да имам довољно кредита да очекујем да ме негујеш и штитиш, као што ја то чиним за тебе.

ВИШЕ ФОТОГРАФИЈА