У петак 27. септембра 2019. године тринаесторо ученика наше школе у пратњи наставника посетило је Космај. Прво смо обишли манастир Павловац . О томе да манастир потиче из 15. века и да је обновљен 1990. године на темељима старог манастира, испричао нам је отац Гаврило. Такође нам је показао зидове разрушеног конака Деспота Стефана Лазаревића који је овај манастир и подигао, рекао је да је деспот Стефан овде долазио да лови. Сликали смо се са оцем испод звоника, он нам је поклонио крстиће као успомену на ово бајно место.

Наставили смо пут ка врху Космаја где смо обишли споменик космајским партизанима. Шетали смо шумским стазама, трчали, смејали се, радовали се природи.  Једна куца нас је пратила све време. Било је сунчано и ветровито, идеално за  боравак у природи, на планини. Да би смо схватили колико смо се високо попели отишли смо на видиковац одакле се пружао величанствен поглед на околна места. Облаци на небу су били као нацртани дечијом руком.

Крајње одредиште било нам је манастир Тресије, настао у 14. веку, а подигао га је краљ Драгутин. Тамо смо такође купили неке верске сувенире и добили на поклон неколико бројаница. Нисмо се сликали, забрањено је тамо фотографисати. Били смо тихи и веома културни.

Организован је и ручак за ученике у близини овог манастира након чега су задовољни напустили ову прелепу планину у близини Београда.

ВИШЕ ФОТОГРАФИЈА