Влада Републике Србије донела је одлуку да због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи привремено обустави непосредни образовно-васпитни рад у основним и средњим школама. Привремено обустављање непосредне наставе у школама не значи и обустављање образовно-васпитног рада са ученицима, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је оперативни план за наставак рада школа у отежаним условима, кроз остваривање образовно-васпитног рада учењем на даљину како би се остварило право ученика на образовање.

Почетак реализације образовно-васпитног рада учењем на даљину је 17. март 2020. године.

Едукативни садржаји за учење на даљину који се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе

Свакодневно, почев од 8.00 часова, шест дана у недељи, биће емитовани посебно припремљени и адаптирани образовни садржаји за ученике основне школе, који обухватају обрађене наставне јединице изабранихпредмета, у складу са прописаним планом и програмом наставе и учења.

  • Часови ће бити емитовани на РТС Канал 3, према распореду по разредима, који ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја (https://www.rasporednastave.gov.rs/). За све ученике од 1. до 7. разреда емитоваће се образовни садржаји у блоковима од по два часа дневно.
  • За све ученике од 1. до 7. разреда емитоваће се образовни садржаји у блоковима од по два часа дневно.
  • За ученике 8. разреда емитоваће се едукативни садржаји у блоковима од по три часа дневно, од којих ће два увек бити српски језик и математика, а трећи час је један одпредмета који се полажу на завршном испиту. Ово треба имати у виду приликом планирања додатне подршке предметних наставника (презентације, задаци за вежбање).
  • У наредним данима биће емитовани часови и на језицима националних мањина, о чему ће школе бити благовремено информисане 
  • Сви емитовани часови биће доступни и на платформи РТС Планета, где се могу накнадно и више пута прегледати, истог или наредних дана на следећем линку: https://rtsplaneta.rs/***

*** Приступ платформи РТС Планета је потпуно бесплатан преко свих мобилних оператера, док се тренутно ради на обезбеђивању безплатног приступа и ка осталим платформама.

Од понедељка 23.03.2020. почиње приказивање наставе и на програму РТС 2. Сви наставни садржаји, у складу са програмом наставе, приказиваће се према претходно утврђеном распореду. Ученици од првог до седмог разреда имаће дневно по три часа, док ће ученици осмог разреда имати четири часа.

Настава за ученике првог циклуса основног образовања и васпитања (I-IV разреда) биће емитована на РТС 2 каналу, док ће се настава за ученике другог циклуса основног образовања и васпитања (V-VIII разреда) емитовати на каналу РТС 3.Настава као и до сада почиње у 8 часова.

За ученике средњих школа настава из општеобразовних предмета од понедељка 23.03.2020. године биће емиована на програму РТС 3. Сви наставни садржаји, у складу са програмом наставе,  приказиваће се према претходно утврђеном распореду ( rasporednastave.gov.rs ).

Ученици од првог до четвртог разреда средње школе имаће дневно по два часа,али и могућност да часове из општеобразовнх предмета и стручних предмета прате на веб страници mojaskola.rtsplaneta.rs. Настава почиње у 15.30 часова.

Подсећамо вас да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја од уторка 17.03.2020. године организовало наставу учења на даљину за ученике основних школа у Републици Србији. Сви заинтересовани ученици, родитељи и наставници, наставу могу да прате свакодневно од 8 часова на РТС 3, односно поновљене садржаје на РТС Планети.

РАСПОРЕДИ НАСТАВЕ ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ – Кликни да погледаш распоред

РАСПОРЕДИ НАСТАВЕ ЗА СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ – Кликни да погледаш распоред

УПУТСТВО ЗА ПРАЋЕЊЕ НАСТАВЕ НА КАНАЛИМА РТС-а – Кликни да погледаш видео упутство

УПУТСТВО ЗА ПРИСТУПАЊЕ ПЛАТФОРМИ РТС ПЛАНЕТА – Кликни да погледаш упутство