Шта је нови корона вирус, како се преноси и који су симптоми?

Корона вирус COVID-19 је нови вирус повезан са истом породицом вируса као што су тешки акутни респираторни синдром (САРС) и неке врсте прехлада. Преноси се директним контактом са респираторним капљицама заражене особе (настаје кашљањем и кијањем) и додиривањем површина које су контаминиране вирусом. Корона вирус COVID-19 може преживети на површини неколико сати, али га једноставна дезинфекциона средства могу убити.
Симптоми могу бити повишена температура, јак бол у грлу, кашаљ и недостатак даха. У тежим случајевима инфекција може изазвати упалу плућа или отежано дисање. Ређе болест може бити фатална. Ови симптоми су слични грипу или прехлади те је зато тестирање неопходно да би се утврдило да ли неко заиста има COVID-19.

Основне мере предострожности које свакодневно треба предузимати како бисте избегли инфекцију корона вирусом:

– Често перите руке сапуном и топлом водом у трајању од најмање 20 секунди.

– Пре сваког контакта са храном, након прања руку, обратите се медицинској сестри за антибактеријски спреј. Храну конзумирајте тек када сте нанели спреј на руке и сачекали да се осуши. – Избегавајте додиривање лица неопраним рукама, посебно уста, носа и очију.

– Када кашљете или кијате уста и нос треба прекривати унутрашњом страном лакта или папирном марамицом или убрусом. – Папирни убрус или марамицу одмах баците у канту за отпатке, после чега обавезно оперите руке.

– Избегавајте руковања и љубљења приликом поздрављања.

– Са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.

– Избегавајте блиске контакте са особама које имају повишену температуру, кијају или кашљу.

– Избегавајте окупљања са већим бројем ученика или запослених у затвореном простору где постоји ризик од заразе капљичним путем, кијањем или кашљањем.

– Не размењујте храну и не користите исте чаше и флашице за воду.

– Редовно проветравајте просторије у којима бораве ученици и запослени: учионице, канцеларије, просторије у интернату ученика.

– На свим улазним вратима у просторије школе и интерната, постављени су отирачи натопљени дезинфекционим средством, добро очистите обућу пре уласка у просторије школе, школских радионица и интерната ученика.

– Важно је напоменути да када улазите у просторије интерната, прво скинете одећу и обућу, па тек онда перете руке.

– Препоручити родитељима ученика да приликом одвођења деце за викенд избегавају већа окупљања, боравак у затвореним просторијама са пуно људи, прославе, рођендане и сличне активности, те да се придржавају свих овде препоручених мера и током боравка ученика код куће.

ЗА ЗАПОСЛЕНЕ: 

– Планирати часове одељенског старешине у свим разредима посвећене одржавању личне хигијене и непосредног окружења, али и комуникацији која није подложна паници и ширењу непроверених информација.

– У оквиру наставних и ваннаставних активности планирати васпитно-здравствене теме односно упознавање са путевима вирусних инфекција и информисања. 

– Због мера појачане предострожности у циљу превенције појаве вируса, свим запосленима се саветује да се ученици који су на интернатском смештају не пуштају да излазе ван школског дворишта.