На светским играма “Special Olympics” за особе са посебним потребама које су одржане од 14. до 21. марта 2019. године у Абу Дабију учествовало је 7500 спортиста из 190 земаља света. Делегација Специјалне Олимпијаде Србије учествовала је на овим играма са 117 спортиста у 10 спортова.

Unified спортске дисциплине чине тимови у којима се заједно надмећу особе из редовне популације и оне са посебним потребама. Овакав званични програм на светском нивоу представља један од најбољих примера социјалне инклузије у свету. Испред СК Сингидунум на овим играма учествовало је 10 спортиста и три тренера. Женска одбојкашка unified репрезентација освојила је бронзану медаљу.

Ученици и наставници наше школе кроз сарадњу са СК Сингидунум већ више од десет година укључени су у рад Специјалне Олимпијаде Србије. На овим Олимпијским играма из наше школе учествовале су ученице Весна Јаношевић и Марија Стаменковић у женској unified одбојкашкој репрезентацији, Никола Ђокић у мушкој одбојкашкој репрезентацији и наставници Анђелка Бранковић и Александра Слијепчевић.

Све укупно на овом највећем спортском надметању на планети у 2019. године специјални олимпијци освојили су чак 17 медаља. На такмичењу у Абу Дабију са репрезентацијом Специјалне Олимпијаде Србије били су и министар спорта Вања Удовичић, помоћник министра спорта Дарко Удовичић и наш прослављени одбојкаш и глобални промотер Special Olympics – Владимир Вања Грбић.

ВИШЕ ФОТОГРАФИЈА